Geschiedenis

Onze vereniging St.Hubertus is opgericht 1 november 1873 door Cornelis Bruijninckx!

In 1873 had de vereniging 10 leden die schoten met geweer of een buks. Destijds werden de kogels nog zelf gemaakt. Eerst werd er lood verzameld, dat werd gesmolten in een pannetje en in een poppentang gegoten. De hulzen hoefden ze niet zelf te maken, ze moesten wel zwart kruit in de huls doen. Dan werd de loden kop op de huls gezet en de kogel was af.

Bij het schieten droegen veel schutters een speciaal pak omdat er veel stof uit de geweren kwam; tegenwoordig is dat gelukkig niet meer!! Het geweer moest van voor en achter geladen worden.

Op het schietterrein achter café Bruijninckx stonden 2 palen van 16 meter, daarop werd geschoten. De sport wordt schieten op de wipvogel genoemd.

Een wipboom is een paal van 16 tot 18 meter met daarop een hark, op deze hark liggen drie metalen schijven die vogels genoemd worden.

De schijven hebben een verschillende diameter de grootste in het midden is 7 cm, links een schijf van 4,5 cm en rechts de kleinste van 3 cm.

De kunst is de schijven precies voorop te raken waardoor de schijf (dus vogel) achterover wipt. Daarmee is de naam schieten op de wipvogel verklaard.

Door de ledengroei moest er uitgekeken worden naar een nieuwe locatie om te schieten. Deze werd gevonden en tegenwoordig is de vereniging thuis aan de Lage Aard te Bavel.

Op dit nieuwe terrein staan 2 masten (bomen) met totaal 4 bakken waarin de harken met elk 3 wipvogels zijn gemaakt. De hoogte van de bomen is 16 meter.

In de vereniging wordt geschoten met vuurwapens van het type long rifle kaliber 0.22.

Er zijn diverse wedstrijden waar mee je prijzen kunt winnen! Enkele voorbeelden zijn Koningschieten, Concours en kring- wedstrijden. Het Nederlands Kampioenschap is een landelijk evenement.

Ook in clubverband wordt er geschoten en dit noemen we heulen. Je doet 10 schoten waarvan 6 op de grote schijf en 4 op de linker schijf.